Jak na provozovnu při podnikání?

Provozovna označuje prostor / místo, kde podnikatelská osoba vykonává svou činnost. Můžeme o ní tedy mluvit v souvislosti s fyzickými i právnickými osobami. Jestliže se rozhodnete si provozovnu zřídit, je potřeba podat o této skutečnosti informaci příslušným orgánům státní správy, provozovnu následně označit a zabezpečit. Provozovna je vlastně sídlo firmy, ve kterém dochází k přímému kontaktu s vašimi zákazníky. Provozoven můžete mít i více - klidně jedno sídlo v Praze a druhé na opačném konci republiky.

 

Povinnosti na živnostenském úřadě 

Provozovnu rozhodně nemusíte zřizovat povinně. Značná část problematiky je zanesena v zákoně č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikáním. Provozovnu je potřeba nahlásit příslušnému živnostenskému úřadu, a to do 3 dnů před zahájením činnosti. Můžete o její zřízení zažádat rovnou se živnostenským oprávněním. To vám může v budoucnu ušetřit spoustu zařizování a papírování. Jestliže svou činnost v provozovně končíte, nahlaste to 15 dní před opuštěním provozovny.

 

Označení provozovny 

Jestliže nesplníte povinnosti hlášení a označování, hrozí vám od státu vysoké pokuty - až do 50 tisíc Kč. Určitě víte, že tyto činnosti můžete přenechat i specializované firmě, která vše potřebné zařídí za vás a postará se o poskytnutí sídla i zajištění provozovny. 

V praxi musíme rozlišit běžné provozovny zřizované v nemovitostech a také mobilní provozovny, které se stěhují a na jednom místě nesetrvávají delší dobu než několik týdnů. Provozovnu je potřeba označit jménem a příjmením (obchodní firmou), vaším identifikačním číslem nebo identifikačním číslem provozovny. U mobilní provozovny je potřeba uvést sídlo firmy nebo místo podnikání. Jestliže do vaší provozovny běžně chodí veřejnost (poskytujete služby, prodáváte zboží), označte svou provozovnu také provozní dobou. Rovněž nezapomeňte, že musíte splnit hygienické, stavební a požární předpisy. Tyto aspekty často podléhají kontrolám od příslušných orgánů. Kontroly se zaměřují především na obchodníky s potravinami, u kterých řeší, jak potraviny skladují nebo jak s nimi manipulují.